Loading

Monday, January 24, 2011

Interview Questions : Oracle Alerts Part 1

                                                                                                                       

1.       What are the different business uses of Alerts?
        Ans:
a)      Keep you informed of critical activity in your database
b)      Deliver key information from your applications, in the format you choose to provide you with regular reports on your database information
c)       Automate system maintenance and routine online tasks Information about exception conditions.

2.       What are the different types of alerts, Define it?
      Ans:
You can define one of two types of alerts: an event alert or a periodic alert.
Event alert: An event alert immediately notifies you of activity in your database      
as it occurs.
Periodic alert: A periodic alert, on the other hand, checks the database for information according to a schedule you define.

3.       What database events can cause what actions?
Ans: An insert and/or an update to a specific database table

4.       What actions can you perform in an alert?
Ans: An action can entail sending someone an electronic mail message, running a concurrent program, running an operating script, or running a SQL statement script. You include all the actions you want Oracle Alert to perform, in an action set.

5.       What do you specify when creating a Periodic Alert?
Ans:
a.       A SQL Select statement that retrieves specific database information
b.      The frequency that you want the periodic alert to run the SQL statement
c.       Actions that you want Oracle Alert to perform once it runs the SQL statement.


6.       Can you define Alert on Oracle Applications Tables?
AnsYes


7.       How alert is different from database triggers?
Ans:
a)      Code can be modified and viewed in a screen
b)      Periodic alert is not possible through Database trigger
c)       Oracle Alert will also transfer your entire alert definition across databases. You can instantly leverage the work done in one area to all your systems.
d)      Customizable Alert Frequency with Oracle Alert, you can choose the frequency of each periodic alert. You may want to check some alerts every day, some only once a month, still others only when you explicitly request them.


8.       Can you define detailed or summary actions in alert?
Ans: Yes, Detail or Summary Actions you can choose to have Oracle Alert perform actions based on a single exception or a combination of exceptions found in your database.


9.       Can you perform actions when NO exceptions are found?
Ans: No Exception Actions : Oracle Alert can perform actions if it finds no exceptions in your database, same as alert actions.


10.   Can you specify History Maintenance?
AnsAlert History Oracle Alert can keep a record of the actions it takes and the exceptions it finds in your database, for as many days as you specify.

0 Responses to “Interview Questions : Oracle Alerts Part 1”

Post a Comment

Disclaimer

The ideas, thoughts and concepts expressed here are my own. They, in no way reflect those of my employer or any other organization/client that I am associated. The articles presented doesn't imply to any particular organization or client and are meant only for knowledge Sharing purpose. The articles can't be reproduced or copied without the Owner's knowledge or permission.